Coronavirus

Twee coronabesmettingen in Nederland, wat nu?

Door Victor Pak - 28 februari 2020

Het kon niet uitblijven: ook in Nederland zijn mensen besmet met het Coronavirus. De twee patiënten verblijven in quarantaine terwijl het RIVM onderzoekt of zij anderen hebben besmet. Hoe gaat het verder met de ziekte die de wereld in zijn greep houdt?

Wie zijn er in Nederland getroffen door het Coronavirus?

In Nederland zijn twee personen besmet met het Coronavirus. Een 56-jarige man uit Loon op Zand en een vrouw uit Amsterdam. De man verblijft in het TweeStedenziekenhuis in Tilburg, terwijl de vrouw in een huis in Diemen wordt verzorgd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu wordt zij niet opgenomen omdat zij minder klachten heeft dan de man.

Volgens Theo Weterings, burgemeester van Tilburg, is de man inmiddels aan de beterende hand en maakt hij het goed. Hij heeft in contact gestaan met tientallen mensen, maar was nog niet besmettelijk tijdens het vieren van carnaval.

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

De vrouw is werknemer bij het Amsterdams Universitair Medisch Centrum. Daar heeft zij kortstondig gewerkt, maar moest zij zich snel ziek melden en naar huis gaan. Het RIVM brengt van beide patiënten in kaart met wie zij in contact hebben gestaan.

Het kabinet heeft een speciaal informatienummer geopend waar Nederlanders vragen kunnen stellen over de ziekte. Het telefoonnummer is 0800-1351.

Hoe verspreid het coronavirus zich in Europa?

Zowel de man als vrouw hebben de ziekte opgelopen tijdens een bezoek aan Noord-Italië. Daar is een van de ergste virusbrandhaarden in Europa. Het land heeft aan de Europese Unie gevraagd om mondkapjes te leveren. In heel Italië zijn meer dan 600 personen besmet met het virus en stierven twaalf mensen. Wereldwijd zijn meer dan 80.000 mensen geïnfecteerd.

Vrijdag overleed voor het eerst ook in Groot-Brittannië een persoon aan het virus. De man was passagier op het Diamond Princess cruiseschip dat in Japan kon aanmeren na een uitbraak van het virus aan boord.

In buurland Duitsland zijn meer dan vijftig mensen besmet. In Zwitserland zijn alle grote evenementen afgelast als daar meer dan 1.000 personen bij zouden zijn, onder meer de autobeurs van Genève gaat niet door.

Wat is het Coronavirus ook alweer?

Officieel het het virus COVID-19. Het is besmettelijker en gevaarlijker dan een gewoon griepje, waardoor het grote gevaren kent voor de volksgezondheid. Opsporen van het virus is lastig omdat het veel kenmerken heeft van een normaal griepje, zoals verhoging van de lichaamstemperatuur, koorts, benauwdheid en problemen met de longen.

De bruikbaarheid van mondkapjes tegen verspreiding van het virus wordt betwist. Het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO raden het gebruik ervan af, omdat de kwaliteit van de mondkapjes niet voldoende is of mensen ze verkeerd gebruiken. Wel wordt geadviseerd de handen goed te wassen.

Hoe zwaar wordt de economie getroffen door het virus?

Vliegmaatschappij EasyJet maakte bekend vluchten naar Italië te schrappen. Volgens EasyJet is de vraag naar reizen richting Italië ingestort. Grote Europese bedrijven zetten hun zakelijk verkeer tijdelijk stop. Onder meer Unilever, Nestlé en L’Oreal hebben reisrestricties ingesteld voor het personeel.

Ook in de Rotterdamse haven zijn de gevolgen merkbaar. Volgens het Havenbedrijf wordt er per maand twee miljoen ton aan goederen minder overgeslagen als het virus zich blijft verspreiden.

De beurskoersen kelderden vrijdag opnieuw. Op 14 februari bereikte de AEX-index het hoogste punt van dit jaar. Sindsdien verloor de graadmeter 14 procent. Geen enkel fonds ontsnapt aan de malaise, schreef EW-economieredacteur Marijn Jongsma. In landen als Italië slaat de angst toe voor een recessie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.