Zorg

Feiten en cijfers: hoe staat Nederland ervoor in strijd tegen corona?

25 maart 2020

Kamerleden zijn woensdagmorgen bijgepraat door het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Hoe staan we er als Nederland voor?

Wat zijn de laatste cijfers?

Het coronavirus heeft inmiddels 356 levens geëist in Nederland. Dat zijn 80 overledenen meer dan een dag eerder bekend was. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers woensdagmiddag bekend.

Lees ook de blog van Philip van Tijn: Coronacrisis levert veel ellende op, maar niet uitsluitend

Het aantal ziekenhuisopnamen is met 341 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn volgens de gegevens van het instituut in totaal 1.836 mensen met het virus opgenomen in het ziekenhuis. Woensdag lagen er volgens ramingen van het RIVM ongeveer 600 patiënten op de ic.

Inmiddels is bij 6.412 mensen in Nederland vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus. De afgelopen 24 uur kwamen er 852 meldingen van positieve tests bij.

Wat kwam er uit de briefing van het RIVM?

Kamerleden zijn woensdagmorgen bijgepraat door het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Voor de situatie op de ic’s, zie punt 3. 

Volgens Jaap van Dissel van het RIVM lijkt de verspreiding van het coronavirus in Nederland af te remmen. Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd.

Op de hoogte blijven van de laatste achtergronden en commentaren van Elsevier Weekblad? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief 

‘De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend,’ zei Van Dissel.

Die ontwikkeling is te danken aan de maatregelen die zijn genomen om de opmars van het virus te stoppen, meent Van Dissel. Hij licht met name het maandag afgekondigde voorschrift uit dat alle huisgenoten van een zieke met bijvoorbeeld koorts thuis moeten blijven. Die maatregel, ‘die we misschien nog meer op de voorgrond moeten zetten’, geeft nu mogelijk het laatste zetje waardoor de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen de uitbraak aankunnen.

Zonder de maatregelen van maandag zouden er vermoedelijk te veel mensen tegelijk ziek worden en zou er te weinig plaats zijn op de intensive care van de ziekenhuizen. De groei van het aantal coronapatiënten vlakt volgens de ramingen die het RIVM gebruikt nu waarschijnlijk zo af dat de ic’s genoeg bedden hebben voor de toestromende patiënten.

Bekijk hier de volledige presentatie van Jaap van Dissel voor Tweede Kamerleden

Kan de intensive care het aantal nieuwe coronapatiënten aan?

Om het aantal doden door het coronavirus te beperken, is het noodzakelijk dat er genoeg bedden op de intensive care (IC) zijn. Woensdag lagen er volgens ramingen van het RIVM ongeveer 600 patiënten op de IC, maar verwacht wordt dat dit aantal volgende oploopt week tot 1.100. Tel daarbij op dat er nog eens 500 patiënten op de IC liggen met niet-coronagerelateerde klachten, en het totaal komt op woensdag 1 april uit op 1.600 IC-patiënten, voorspelt het RIVM.

Bekijk hieronder de bijdrage van Diederik Gommer van de NVIC in de Tweede Kamer (vanaf 1.45.15):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘We hebben 1.150 bedden op de intensive care en er worden nu allerlei maatregelen getroffen om volgende week die 1.600 bedden te hebben,’ reageerde voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), die woensdag ook sprak in de Tweede Kamer. Hij is er niet van overtuigd dat er volgende week genoeg bedden zullen zijn in de Nederlandse ziekenhuizen. ‘Alles kraakt op dit moment,’ zei Gommers. ‘Op het moment is het echt spannend.’ In Brabant zijn de ziekenhuizen verder dan elders omdat de druk daar hoog is, maar toch moesten patiënten worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in Nederland.

Gommers is niet te spreken over de manier waarop het overplaatsen van patiënten uit volle ziekenhuizen naar andere ziekenhuizen in het land is georganiseerd. Hij mist naar eigen zeggen de landelijke regie. ‘Specialisten reageren soms nog: We denken erover na,’ aldus Gommers. ‘Je mist een beetje de centrale militaire aansturing. Er is geen keuze meer.’ Het ministerie van Defensie is daarom bezig met het optuigen van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding, dat donderdag zou moeten beginnen.

Hoe staat het met de besmettingen in Nederland?

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.