coronavirus

NL-alert: ‘Houd 1,5 meter afstand’ Natuurmonumenten: ‘Blijf thuis!’

22 maart 2020

Diverse organisaties roepen mensen vandaag op hun gedrag te veranderen zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden. Een NL-alert, verstuurd naar alle mobiele telefoons, herhaalde het advies van het RIVM om 1,5 meter afstand te houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stichting Natuurmonumenten meldde aan het einde van de ochtend dat natuurgebieden ‘worden overspoeld met duizenden bezoekers’. Zij vroegen iedereen thuis te blijven of te vertrekken uit de natuur. De drukte leidt ertoe dat mensen geen 1,5 meter afstand kunnen houden, en dragen mogelijk bij aan de verspreiding van het coronavirus. De natuurorganisatie gaf aan dat het ‘geen leuke boodschap is, maar wel nodig’.

Door het coronavirus wordt het dit weekend druk in de natuur. Mensen zijn welkom, maar houd je aan de regels.

NS: Alleen belangrijke treinreizen

Voorafgaand aan dit weekeinde verwachtten natuurorganisaties al grote drukte in het bos. Bezoekers werden geadviseerd zich te houden aan de regels van het RIVM, en de geldende huisregels. De grote drukte is ook schadelijk voor vogels – het broedseizoen is net begonnen.

De natuurorganisaties zijn niet de enigen die mensen aanraden thuis te blijven of bepaalde plekken te mijden. De NS vraagt mensen de trein alleen te gebruiken voor essentiële reizen – zoals verplegers die aan het werk moeten in ziekenhuizen. En het openbaar vervoer te mijden voor dagtripjes en andere triviale reizen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Shoppers opeengepakt op markten

Verder zijn er zorgen over de drukte op markten waar mensen zich ook niet lijken te houden aan de RIVM-voorschriften. Amsterdamse marktkooplui, zo meldt AT5, zijn gewaarschuwd dat ze samenscholingen met meer dan honderd mensen moeten voorkomen. Gebeurt dat niet, worden markten gesloten.

In Nederland geldt nog altijd een soepeler regime dan in Italië, Spanje, Frankrijk en België. Mensen mogen vrijelijk de straat op, maar krijgen van het RIVM het advies 1,5 meter afstand te houden. De diverse oproepen van vandaag laten zien dat niet iedereen zich hieraan houdt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.