coronavirus

Rutte komt met extra maatregelen, is het genoeg?

12 maart 2020

Na lang beraad komt het kabinet met aanvullende maatregelen voor heel Nederland. Bijeenkomsten met meer dan honderd aanwezigen worden afgelast en werknemers moeten zo veel mogelijk thuiswerken. Die maatregelen kondigde premier Mark Rutte (VVD) donderdag aan na crisisberaad over het coronavirus.

Wat kwam er uit het crisisberaad?

Rutte presenteerde de maatregelen samen met Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu neemt de druk op ziekenhuizen in Noord-Brabant toe. Ook op intensive care afdelingen is daar sprake van. Daarnaast is van diverse patiënten onduidelijk hoe zij besmet zijn geraakt met het coronavirus.

Daarom worden de extra maatregelen genomen. Die werden gepresenteerd door minister Bruins. Hij roept iedere Nederlander op thuis te blijven bij een verkoudheid, koorts en hoesten. Ook zijn alle evenementen in Nederland met meer dan honderd mensen afgelast. Dit gaat om onder meer concerten en sportwedstrijden. Het betaald voetbal ligt tot en met 31 maart stil. Musea als het Rijksmuseum in Amsterdam sluiten de deuren.

Kwetsbare mensen moeten zo veel mogelijk het openbaar vervoer mijden, zei Bruins. Premier Rutte sprak aan het eind van de bijeenkomst zijn nadrukkelijke waardering uit voor zorgpersoneel. Dat moet pas thuis blijven als het klachten en koorts heeft. Hun is verzocht niet naar het buitenland te reizen. Alle maatregelen blijven ten minste tot 31 maart van kracht.

Hoe wordt er gereageerd?

Opvallend aan de maatregelen is dat scholen voorlopig open blijven. Universiteiten en hbo-instellingen wordt geadviseerd hoorcolleges met meer dan honderd aanwezigen online aan te bieden, maar mbo-, middelbare- en basisscholen blijven geopend.

Volgens Rutte is er geen noodzaak om ze te sluiten: ‘Bovendien zou de maatschappelijk ontwrichting bij het sluiten van scholen wel zeer groot zijn.’ Die ontwrichting ontstaat onder meer omdat ouders van kinderen dan ook thuis moeten blijven, waardoor er bijvoorbeeld in de zorg nog grotere personeelstekorten zouden ontstaan.

Op het besluit van Rutte komt kritiek van PVV-leider Geert Wilders. Op Twitter herhaalde hij zijn boodschap dat ook universiteiten en scholen dicht moeten:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ook Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vindt de maatregelen tekort schieten:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher vraagt donderdag juist om aandacht voor de economische schade door het coronavirus:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Donderdagavond zullen meer politici reageren in een debat in de Tweede Kamer. Om 18.30 uur spreekt de Kamer met Mark Rutte, Bruno Bruins en minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA).

Wat zijn de laatste cijfers uit Nederland?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdagmiddag dat bij 614 Nederlanders het coronavirus is vastgesteld. Ten opzichte van woensdag steeg het aantal besmettingen met 111, het aantal sterfgevallen door corona blijft staan op vijf. Nog altijd zijn de meeste besmettingen in Noord-Brabant: 273. 102 gemelde patiënten zijn werkzaam in de zorg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt (veel) hoger, omdat het cijfer dat het RIVM geeft alleen het aantal patiënten betreft die positief zijn getest op het virus. Lang niet iedereen die vermoedelijk het virus heeft opgelopen, wordt getest: onder anderen familieleden van coronapatiënten worden in de meeste gevallen niet meer getest, ook niet als ze klachten krijgen. Dit omdat al van hen werd geacht dat ze zo veel mogelijk thuisblijven.

Hoe ontwikkelt het coronavirus zich wereldwijd?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.