Verhaal van de dag

Wat houden de nieuwe regels nu eigenlijk in?

24 maart 2020

Het kabinet kondigde maandag nieuwe maatregelen af in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte noemde het een ‘intelligente lockdown’. Maar wat zijn de regels nu eigenlijk precies?

Alle evenementen – ongeacht de grootte – zijn tot 1 juni verboden. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften gelden uitzonderingen, later komt hierover meer informatie.

Lees ook de column van Roelof Bouwman: In eerdere crises waren de burgers gehoorzaam

Scholen en horeca zijn sowieso tot 6 en met april dicht. Daarna bekijkt het kabinet of zij langer dicht moeten blijven. Ook casino’s, kappers, nagelsalons, schoonheidsspecialisten, sportclubs en sauna’s zijn tot en met 6 april gesloten. Op locaties zoals vakantieparken geldt dat de leiding maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand van elkaar te laten houden. Als zij hiertoe niet in staat is, mogen gemeenten deze locaties sluiten. Verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg zijn gesloten voor bezoekers.

Winkels en het openbaar vervoer zijn verplicht om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

Markten zijn van sluiting uitgesloten omdat ze op sommige plaatsen in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand is gewaarborgd.

Verder is de oproep: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Wie klachten heeft, moet sowieso binnen blijven.

Lees ook het commentaar van Eric Vrijsen: Warrige presentatie van kabinet dat de regie dreigt te verliezen

Een frisse neus halen mag, maar alleen of met huisgenoten. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter).

Hoe zit het met de handhaving? Burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten. Ook mogen ze gebieden aanwijzen (dat kan de hele stad zijn) waar groepsvorming is verboden. Handhavers treden in die gebieden op wanneer er drie of meer mensen bij elkaar zijn en zij geen 1,5 meter afstand houden. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden. Wie geen 1,5 meter afstand houdt, kan op deze plekken een boete tot 400 euro krijgen.

Koorts? Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven.

Bezoek? Bezoek thuis is nog toegestaan, maar er mogen niet meer dan drie mensen op bezoek komen. Ook in huis is dan 1,5 meter afstand nodig.

Boodschappen doen? Doe die dan alleen en niet met het hele gezin.

Buiten spelen: Kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten, maar ouders moeten zoveel mogelijk binnen blijven.

De volgende stap: een complete lockdown

Een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown, maar vooralsnog is dat niet aan de orde, zei premier Rutte maandag. Hij liet duidelijk weten dat hij zich ‘vreselijk had geïrriteerd aan groepen jongeren die samenkwamen dit weekend’. Ook minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus hekelde het ‘slordige, laconieke en daarom asociale gedrag’ van mensen die geen afstand houden.

‘Als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap,’ zei Rutte. ‘Ik hoop dat dat niet nodig is.’

Bekijk hier de volledige persconferentie terug:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.