Protest

Klimaatactivisme in quarantaine

10 april 2020

April zou de maand worden van grootse wereldwijde klimaatprotesten. In Nederland zouden op 3 april scholieren en studenten massaal protesteren in Utrecht. Maar door de coronacrisis liggen fysieke protesten over de hele wereld stil. De klimaatactivisten proberen de stilte online te verbreken met een #OnlineClimateStrike. Hoe ziet dit digitale klimaatprotest eruit?

De Verenigde Naties hebben de klimaattop die op de agenda stond voor oktober dit jaar uitgesteld tot 2021. Overvolle IC-bedden en een stijgende sterftecijfers door het coronavrius vragen wereldwijd om onverdeelde aandacht en onmiddellijke actie. Waar de gevolgen van een veranderend klimaat vaak nog ver weg lijken, komen de gevolgen van COVID-19 nu voorbij de deurmat. Aandacht voor het klimaatprobleem lijkt even in de pauzestand te staan. De wereld concentreert zich op het bestrijden van een nieuwe pandemie en een hierdoor onvermijdelijke economische recessie.

Spandoek in de cloud

De internationale klimaatbeweging Fridays For Future heeft een onlinecampagne opgezet in de hoop dat de aandacht voor het klimaat niet verloren gaat. Met tags als #FridaysForFuture en #ClimateStrikeOnline draagt zij aanhangers op zich online uit te spreken. Via sociale media als Twitter, Instagram en Facebook dragen jongeren hun digitale spandoeken de wereld over. Daarnaast organiseert Fridays For Future elke vrijdag een webinar genaamd Talks for Future, waarin wetenschappers, journalisten en activisten met elkaar in gesprek gaan over het klimaat. Door juist in de coronacrisis door te gaan met aandacht vragen voor het klimaat, hopen de activisten iedereen ervan bewust te maken dat het klimaatprobleem om net zoveel aandacht en actie vraagt als de coronacrisis.

In Nederland hebben scholieren en studenten op 3 april meegedaan aan een online klimaatprotest. In plaats van het volgen van online schoollessen, spendeerden zij deze dag aan het maken van borden, foto’s en andere content om te delen op sociale media. Ook gingen jongeren online met elkaar in gesprek over het klimaat.

Geen collectief activisten die marcherend hun leuze door de straten schreeuwen dus, maar een onlinecampagnevoering belichaamt het grootste wereldwijde klimaatprotest van april 2020.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.