Handhaving

Geweld tegen boa’s escaleert: tijd voor bewapening?

22 mei 2020

De vakbonden van boa’s overwegen een landelijke actie voor meer middelen waarmee zij zich beter kunnen verdedigen. Aanleiding is een nieuw incident gisteren in IJmuiden waarbij een boa gewond raakte. Vier vragen en antwoorden.

Wat gebeurde er gisteren in IJmuiden?

De boa in kwestie zou tegen jongeren hebben gezegd dat ze niet van een pier mochten afspringen. Een van de jongeren zou geen identiteitskaart bij zich hebben gehad, waarop de boa de persoon in kwestie wilde aanhouden, schrijft NH Nieuws. Dit zou hebben geleid tot de mishandeling.

Een schokkende video van het voorval werd gedeeld op social media. Daarop is te zien hoe twee boa’s door de groep worden opgejaagd en belaagd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Veiligheidsregio Kennemerland noemt het een ‘schaduw over de dag’. ‘We hebben onze handhavers op dagen als vandaag hard nodig. Dat ze zo bejegend worden, is diep triest,’ zei een woordvoerder.

Twee verdachten werden opgepakt. Naar een derde wordt nog gezocht.

Wat is er gebeurd in Rotterdam?

Handhavers in Rotterdam schrijven uit protest sinds donderdag zeker drie dagen geen boetes uit. Ze blijven wel signaleren in de stad, maar schakelen vervolgens de politie in.

Lees ook uit het weekblad van deze week

Verzet van onderop tegen het coronabeleid

Op Eerste Paasdag werden er nog twaalf handhavers belaagd in Rotterdam toen zij een groep aanspraken op het overtreden van de coronaregels. Vijf boa’s raakten hierbij gewond.

De boa’s willen al veel langer worden uitgerust met pepperspray en een wapenstok. In een gesprek met de Rotterdamse gemeente deed verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga een voorstel dat boa’s onder meer zouden worden uitgerust met diensthonden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, ziet bewapening van de boa’s niet zitten.

Bewapening, goed idee?

EW-verslaggever Gerlof Leistra noemde de roep om wapens voor boa’s in april ‘begrijpelijk, maar geen goed idee’.

Ze zijn er om toezicht te houden. Zodra een situatie escaleert, moeten ze die overlaten aan de politie. Boa’s zijn niet opgeleid als agenten. Ze moeten hun oren, ogen en mond gebruiken, maar hun handen thuishouden. Kortom: toezicht houden en niet optreden als de zaak ontspoort. Die taak moeten ze overlaten aan de politie.

Door hun aanwezigheid leveren boa’s een belangrijke bijdrage aan de veiligheid op straat, maar het moeten niet halve agenten worden.

Andere vraag is of boa’s wel moeten rondlopen in risicogebieden. Juist daar moet de politie zich meer laten zien en het werk niet overlaten aan mensen die daarvoor niet zijn toegerust. Een optie zou kunnen zijn om boa’s samen met politieagenten te laten surveilleren. Dan hebben ze rugdekking.

Is het geweld tegen boa’s toegenomen?

Volgens voorzitter van de Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin bij NU.nl wel, en dat heeft alles te maken met de coronacrisis. ‘In de grote steden is er jaarlijks sprake van een toename van het aantal incidenten van zo’n 25 procent. Wat onze boa’s ons vertellen, is dat ze nu in de afgelopen twee maanden meemaken wat ze normaal gesproken in een heel jaar meemaken,’ zegt Kuin.

Tijdens de coronacrisis moeten boa’s soms forse boetes uitdelen van 390 euro, dat werkt volgens Kuin agressieverhogend.

‘Dit is echt verschrikkelijk,’ zei D66-Kamerlid Jan Paternotte donderdag bij OP1 over de beelden uit IJmuiden. ‘Je mag het allemaal zat zijn, dat is allemaal prima natuurlijk, maar je blijft met je tengels van handhavers af. Die doen dit allemaal voor ons allemaal. Dus ik mag hopen dat met deze beelden erbij deze jongens aangepakt worden.’

De D66’er snapt dat mensen ruimte zoeken. ‘En ik denk dat het de taak van de politiek is om te overtuigen dat dat kan. ‘Als we allemaal slim nadenken en kijken dat die drukte gespreid wordt. In de buitenlucht kan veel meer dan als je binnen opgekropt zit. Ik heb zelf ook de laatste tijd gezien dat als het heet is mensen zich opgefokt voelen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.