Uitslag

CDA-lijsttrekker: De Jonge verslaat Omtzigt nipt

15 juli 2020

Hugo de Jonge is de nieuwe politiek leider van het CDA. Hij won met nipt verschil van Pieter Omtzigt. Het verschil was slechts 258 stemmen.

‘Wij als CDA weten al weken de landelijke pers te beheersen met onze strijd om de nieuwe nummer 1. Er was deze zomer dan wel geen spannend EK, geen Olympische Spelen, geen Tour de France. Ik keek er allemaal erg naar uit. Maar wij verslaan, gisteren stond het nog in de krant, zelfs Max Verstappen. Wij waren de kijkcijferhit van de afgelopen dagen.’

CDA-strijd gaat door met Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt

Het CDA manoeuvreert zich handig in de kijker, schreef Carla Joosten eerder

Partijvoorzitter van het CDA Rutger Ploum kwam woensdag superlatieven te kort bij de bekendmaking van de nieuwe lijsttrekker van het CDA. Met een uitgebreide terugblik, stampende muziek en het op het podium hijsen van de vrouwen van de kandidaten stelde de partij alles in het werk om er een gelikte show van te maken.

Niet alleen voor de kijkers via de livestream in Nederland, zei Ploum. ‘Want ik weet dat ze in heel Europa en zelfs ver daarbuiten nu meekijken.’

Hugo de Jonge won, maar nipt. De vicepremier en minister van Volksgezondheid  behaalde 50,7 procent van de stemmen,  concurrent Pieter Omtzigt 49,3 procent.

Omtzigt nam eerst het woord en bedankte voor de steun die hij kreeg voor zijn kandidaatschap. ‘Het is ontzettend fijn om lid te zijn van een partij waar we in de krant komen omdat het ‘saai’ is in de debatten en dan toch de meeste kijkers krijgen. Dat betekent dat het bij ons gebeurt op inhoud. Onze discussie en voorstellen over migratie, over de positie van de rechtstaat,’ zei hij verwijzend naar minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA). ‘Die zijn belangrijk en doe ertoe.’

Omtzigt roemde ‘de energie’ in de partij en feliciteerde De Jonge. ‘Ze zeggen dat ik hard werk, maar geloof me, als je de coronacrisis moet oplossen, dan heb ik echt helemaal niks gedaan.’

‘We zijn een democratische partij, probeer dat eens ergens anders in Den Haag te vinden,’ zei Omtzigt. ‘Dan kunt u niet eens lid worden. Daar zijn we trots op. Dit laat zien dat het DNA van ons en dat we iets voor de burger willen doen en dat wij die rechtstaat terug willen hebben diep in ons geworteld is. Dat heb ik mogen zien en daar gaan we samen voor vechten met een ontzettend goeie lijsttrekker.’

‘De leden houden van je Pieter’

‘Lieve mensen, wat geweldig om zo hier met jullie samen te mogen zijn,’ nam De Jonge het woord. ‘En wat een ongelofelijke strijd was het en wat een ongelofelijk spannende uitslag is er. Zo dicht bij elkaar en daarmee hebben de leden laten zien hoe groot hun waardering is voor beide kandidaten, maar daarmee hebben de leden ook laten zien hoe groot hun waardering is voor jou Pieter.’

Lijstrekkerskandidaten CDA

Lees ook over de race naar het lijsttrekkerschap: CDA-debat meer een persoonlijkheidstest

‘De leden houden van je Pieter’, ging hij verder. ‘En niet alleen de leden houden van je, ongelofelijk veel mensen van buiten de partij hebben een enorm vertrouwen in wat jij voor ze betekent en wat jij voor ze doet. Jij laat zien dat politiek iets is van naast de zorgen van gewone mensen gaan staan, dat politiek iets is van opkomen voor mensen. Dat de rechtstaat voor iedereen moet werken. Dat een overheid die het vertrouwen waard is, dat vertrouwen eerst moet verdienen. Zo bedrijf jij politiek en dat is een politiek die zo ongelofelijk veel  mensen aanspreekt.’ Hij vroeg om nog een applaus voor een zichtbaar geëmotioneerde Omtzigt.

Omtzigt als ‘running mate’

In de aanloop naar de verkiezingen van 2021 weet De Jonge ‘zeker’ dat hij een mooi team gaat vormen met Omtzigt. Hij noemde Omtzigt zijn ‘running mate’. ‘Ik heb ontzettend veel zin om samen dat ene team, het CDA, te gaan vormen.’

Het CDA heeft een ongelofelijk grote opdracht, sprak hij het publiek toe. ‘De zorgen en onzekerheden van mensen zijn groot. Dat betekent dat zij op ons, het CDA mogen rekenen om het op te nemen voor die zorgen, om te werken aan het bouwen van nieuwe zekerheden voor de toekomst.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Als we dat niet doen en de onzekerheden van mensen onbeantwoord laten, dan leidt dat tot tegenstellingen in de samenleving, polarisatie in de samenleving. Dat is het allerlaatste wat we kunnen gebruiken, aan ons de opdracht om die tegenstellingen te overwinnen. Dat was de opdracht die we onszelf hebben meegegeven bij de start. Dat is de partij die we nog steeds zijn.’

De Jonge denkt dat hij met dat verhaal de grootste kan worden. ‘En daar wil ik heel graag mee met jullie aan de slag. We hebben met elkaar heel veel in huis en dat gaan we laten als een team, het CDA.’

Omtzigt als underdog

Vooraf werd Omtzigt gezien als de underdog. Mona Keijzer en Martijn van Helvert hadden zich ook kandidaat gesteld. Van Helvert trok zich terug, Keijzer viel af na de eerste ronde. De Jonge ging als favoriet de strijd in, met steun van veel kopstukken van de partij.

De Jonge gaat de christen-democraten voor naar de komende verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in maart 2021.

Bekijk hier de volledige uitslag:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

GroenLinks-leider Jesse Klaver stuurde meteen na de uitslag een opvallende tweet de wereld in. Volgens Klaver is een kabinet over rechts nu uitgesloten. ‘Gefeliciteerd Hugo de Jonge! Na een spannende strijd, een mooie overwinning. Van grote politieke betekenis bovendien.’ De GroenLinks-leider kijkt uit naar een samenwerking.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.