nederland

Bijna 100.000 asielaanvragen verwacht in 2016

Door ANP - 29 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – Dit jaar komen er vermoedelijk bijna 100.000 nieuwe asielzoekers naar ons land. Dat zijn er veel meer dan de ongeveer 58.000 vluchtelingen die premier Mark Rutte afgelopen maand meldde aan de Tweede Kamer. Dat berichten NRC Handelsblad en Reporter Radio maandag.

Uit onderzoek van de twee blijkt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie van Veiligheid en Justitie, de provincies en gemeenten uitgaan van 93.600 vluchtelingen in 2016. Deze prognose van het aantal asielverzoeken hanteren de instanties bij het plannen van de opvangcapaciteit. Maar vorige maand noemde Rutte het aantal van 58.000 zelfs ,,aan de hoge kant”.

Tijdens overleg van de Landelijke Regietafel Verhoogde Asielinstroom werd al gezegd dat alle overheden die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen moeten uitgaan van een instroom van circa 93.600. Dat overleg vond enkele weken geleden plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder voorzitterschap van minister Ronald Plasterk.