nederland

‘Neersteken Oma Toni eenmalige domme actie’

Door ANP - 22 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – ,,Het was een eenmalige domme actie. Ik zou dit nooit nog eens doen’’, zei Vino H. (25) maandag tegen de rechtbank in Amsterdam. Hij staat terecht voor het neersteken van Oma Toni vorig jaar. Drie weken later overleed de 96-jarige vrouw, een willekeurig slachtoffer.

Deskundigen hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd voor de man. Ze denken dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie. Daar is H. het niet mee eens. ,,Het was iets eenmaligs. Tegen behandeling heb ik altijd nee gezegd, ik vond het niet nodig, nog steeds niet. Ik heb er al een jaar cel opzitten, ik heb hartstikke mijn best gedaan.’’

H. zou praten in zichzelf, op ongepaste momenten gaan lachen (ook bij zijn aanhouding) en urenlang uit het raam of in de spiegel staan staren. Artsen vermoeden dat hij stemmen hoort. Dat alles sprak H. maandag tegen. ,,Zij weten niet of ik stemmen hoor, zij zitten niet in mijn hoofd.’’