nederland

Nieuwe stemprocedure Eurovisiesongfestival

Door ANP - 18 februari 2016

HILVERSUM (ANP) – Bij het komende Eurovisiesongfestival gaat het systeem van stemmen op de schop. Werd tot dit jaar het oordeel van de jury en de kijkers gecombineerd tot één score, vanaf de komende editie krijgen deelnemers punten van beide groepen. Door alle punten bij elkaar op te tellen, wordt de einduitslag bepaald, aldus de organisatie.

Tijdens de uitzending bellen de hoofdsteden in met de juryscores. Nadat die allemaal zijn bekendgemaakt, is het tijd voor de kijkersbeoordelingen. Alle publiekspunten worden in één keer bij het totaal opgeteld. Daardoor blijft het tot het einde spannend wie de winnaar van het muziekfestival wordt. Het bekende twaalfpuntensysteem blijft verder wel intact.

De organisatie wil met de nieuwe telling de spanning er tot het eind in houden. De uitzending wordt er niet langer van. De finale van het songfestival is dit jaar op 14 mei in Stockholm. Voor Nederland doet Douwe Bob mee. Hij moet op 10 mei aantreden in de eerste halve finale.