nederland

Spreekverbod geschorste aanklager geëist

Door ANP - 06 februari 2016

AMSTERDAM (ANP) – De advocaten van de in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven eisen een spreekverbod voor de geschorste officier van justitie Lucas van Delft. Ze willen het verbod omdat Van Delft zaterdag hun cliënt in een interview in NRC Handelsblad ,,zonder enige onderbouwing wegzet als crimineel”. Advocaat Gerard Spong: ,,Van Delft vindt blijkbaar alles geoorloofd om zijn eigen reputatie te redden.”

Van Laarhoven kreeg vorig jaar tot 103 jaar strafgevangenisstraf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Hij was oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company in Nederland.

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek naar Van Delft begonnen. Hij wordt ervan verdacht dat hij vorig jaar bij de politie onder een valse naam heeft gemeld dat mensen van plan zouden zijn om hem te liquideren. In het interview in NRC Handelsblad erkent hij ,,ruiterlijk” dat hij fouten heeft gemaakt.

Illegaal

Van Delft zegt dat hij zelf bij de politie is gaan melden dat hij om het leven zou worden gebracht, omdat hij niet langer tegen de stress van zijn werk kon. Hij is naar eigen zeggen sinds begin 2015 herhaaldelijk met de dood bedreigd. ,,Door de stapeling van dreigementen ben ik uit evenwicht geraak”, aldus Van Delft.

De geschorste officier van justitie leidde de Nederlandse zaak tegen Van Laarhoven. Hij vroeg de Thaise autoriteiten een onderzoek naar de Nederlander te starten, omdat Van Laarhoven daar inmiddels woonde. De Thaise rechter veroordeelde de Nederlander uiteindelijk, omdat de verkoop van softdrugs in Thailand illegaal is. ,,Ook al gebeurde dat in Nederland, waar softdrugs mogen worden verkocht”, stelt Spong.