nederland

Van der Steur komt er niet uit met advocaten

Door ANP - 29 februari 2016

DEN HAAG (ANP) – De onderhandelingen tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en twee verenigingen van strafrechtadvocaten zijn op niets uitgelopen. Dat laat Eric Steller, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA), maandag aan het ANP weten. Het ministerie en de advocaten hebben gesproken over de invulling van het recht van verdachten om per 1 maart een advocaat bij een verhoor aanwezig te hebben.

Struikelblok is de inhoudelijke invulling van dit recht. Advocaten willen tijdens een verhoor een actieve houding innemen, maar het ministerie vindt dat een advocaat alleen voor of na een verhoor met zijn cliënt mag spreken. Ook over de vergoeding voor deze nieuwe vorm van bijstand kunnen de minister en de advocaten het niet eens worden.

Laatste poging

De twee verenigingen NVSA en NVJSA kondigden in februari aan dat zij de Nederlandse staat dagvaarden, omdat de bijstand zoals het ministerie die voor ogen heeft in strijd is met Europese regelgeving. Maandag werd op het ministerie een laatste poging gedaan om er uit te komen, maar zonder resultaat. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak voor een rechtbank wordt behandeld.

Volgens Steller was er tijdens het gesprek op het ministerie niet sprake van een onderhandeling. De minister liet weten dat hij een ruimere vergoeding wilde toestaan, maar over de rol van advocaten tijdens een verhoor wilde hij niet praten. ,,Als Van der Steur dacht voor vijftig euro onze inhoudelijke bezwaren af te kopen dan heeft hij geen idee hoe inhoudelijk gedreven de strafrechtadvocaat is”, aldus Steller.

Advocaten in het noorden van het land voeren vanaf woensdag actie. Zij zullen weigeren om verdachten bij te staan bij een politieverhoor en tegelijkertijd verdachten adviseren om geen afstand te doen van dit recht. Op die manier loopt de planning van verhoren vertraging op.