nederland

Afspraken tegen misstanden in textielmarkt

Door ANP - 09 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Er komt in Nederland een gezamenlijke aanpak om misstanden in de kleding- en textielindustrie in ontwikkelingslanden tegen te gaan. Organisaties uit de textielmarkt, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid sluiten hiervoor woensdag een overeenkomst.

Het convenant moet helpen een eind te maken aan onder meer gevaarlijke werkomstandigheden, kinderarbeid, onderbetaling en milieuvervuiling die voorkomen in productielanden als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije.

Nederlandse kleding- en textielbedrijven gaan de problemen bij hun leveranciers daar op een rijtje zetten en maken jaarlijks een verbeterplan. Bonden en maatschappelijke organisaties helpen via hun lokale partners bij de uitvoering en de overheid probeert met de landen afspraken te maken over verbetering van hun arbeidsinspectie.