nederland

Arib pakt ergenis van Kamerleden aan

Door ANP - 17 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Het is een grote ergernis van Tweede Kamerleden: schriftelijke vragen die niet op tijd door een minister of staatssecretaris worden beantwoord. Maanden moeten ze soms wachten. Kamervoorzitter Khadija Arib grijpt nu in. Ze gaat het vragenuurtje op dinsdag gebruiken om bewindslieden tot actie te dwingen.

In een brief donderdag aan Kamerleden laat ze weten dat vragen die niet op tijd beantwoord worden, ingediend kunnen worden bij het vragenuurtje. Arib kan die vragen vervolgens op het lijstje te stellen vragen plaatsen. Ook kan het vragenuurtje worden verlengd of kan er een extra vragenuurtje komen.

Tegelijkertijd dringt Arib er bij de Kamerleden op aan om de schriftelijke vragen kort en bondig te houden. Er worden er namelijk steeds meer aan het kabinet gesteld. In de jaren negentig waren het er gemiddeld 1100 per jaar. Vorig jaar was dat aantal al gegroeid naar 2822.