nederland

Besluit omstreden onkruidverdelger uitgesteld

Door ANP - 07 maart 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie neemt voorlopig nog geen besluit over de onkruidverdelger glyfosaat. Experts van de lidstaten zouden deze week besluiten het veelgebruikte maar omstreden middel vijftien jaar langer toe te staan. Een aantal lidstaten en fracties in het Europees Parlement verzet zich daar echter tegen, waardoor een besluit is uitgesteld.

,,We hebben weliswaar een veldslag gewonnen, maar de strijd is nog niet gestreden”, laten de Europese sociaaldemocraten maandag weten. De deskundigen komen opnieuw bijeen in mei. In juni moet er een besluit liggen.

Glyfosaat zit onder meer in het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse fabrikant Monsanto. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het waarschijnlijk kankerverwekkend. Sommige tuincentra in Nederland zijn gestopt met de verkoop.

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) vorige week op niet in te stemmen met de verlenging. Van Dam zei vrijdag een verlenging niet te steunen en eerst meer duidelijk te willen over het middel.