nederland

Extra snelle e-biker moet aan de helm

Door ANP - 25 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Wie vanaf volgend jaar op de extra snelle elektrische fiets ‘speed pedelic’ stapt, zal een helm op moeten. Het rijwiel wordt met ingang van 2017 namelijk behandeld als een bromfiets. De helm mag echter een lichtere en comfortabelere zijn dan de helm voor op een brommer.

De markt is zo’n helm al aan het ontwikkelen, aldus het ministerie van Infrastructuur na een bericht in het AD.

De reden voor de nieuwe verplichting is dat de speed pedelic tot wel 45 km per uur kan rijden.

De speed pedelics krijgen ook een geel plaatje in plaats van het huidige blauwe, maar de kosten voor de verzekering blijven gelijk. De plaatjes zullen gratis worden toegestuurd aan de mensen die al als eigenaar van een speed pedelic geregistreerd staan. Alleen de helm moeten ze zelf betalen.

De minimumleeftijd om de speed pedelic te bestijgen is en blijft zestien jaar.