nederland

Herdenkingsruimte Cruijff in Camp Nou open

Door ANP - 26 maart 2016

BARCELONA (ANP) – Veel fans hebben zich zaterdagochtend in Barcelona verzameld bij Camp Nou om Johan Cruijff te herdenken. In het stadion van FC Barcelona is zaterdagochtend een ruimte geopend waar de donderdag overleden voetballer herdacht kan worden en waar een condoleanceregister getekend kan worden.

Cruijff maakte als trainer en speler naam bij de Catalaanse club, waar de vlaggen tot en met 2 april halfstok hangen. Het register kan tot en met komende dinsdag getekend worden. Zaterdag passeerden fans in Barcelona-shirts, maar ook in Oranjetenues en met Ajax-sjaals. Sommigen vormden een erehaag voor een grote foto van Cruijff.

Onder anderen een delegatie van aartsrivaal Real Madrid kwam kort na de opening op bezoek in Camp Nou. ,,Dit zijn trieste dagen. Er zijn mensen die nooit zouden moeten sterven en Johan Cruijff behoorde tot die groep. Hij is geboren in hetzelfde jaar als ik. Ik volgde zijn loopbaan op de voet. Hij heeft het voetbal veranderd, in Spanje en in de wereld”, aldus clubdirecteur Florentino Perez.

Periode van rouw

Ook Joan Laporta, de oud-voorzitter van FC Barcelona, sprak lovende woorden. ,,Mensen die hem niet op waarde schatten in het verleden, doen dat nu wel. We nemen afscheid van een bijzondere persoonlijkheid. Deze club heeft het voorrecht met zijn naam verbonden te zijn.”

Dinsdag zal de selectie van FC Barcelona ook de herdenkingsruimte bezoeken. Het bestuur vergadert die dag ook over andere manieren om Cruijff te herdenken. De club heeft zelfs een periode van rouw afgekondigd, die duurt tot 2 april.