nederland

‘Het gaat niet om Oekraïne bij referendum’

Door ANP - 31 maart 2016

AMSTERDAM (ANP) – Het gaat de drijvende krachten achter het referendum van woensdag helemaal niet om Oekraïne of het associatieverdrag met de EU, de initiatiefnemers willen Nederland uit de EU hebben. Arjan van Dixhoorn en Pepijn van Houwelingen van het Burgercomité EU zeggen in een donderdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad dat ze vooral tegen Europa zijn.

„Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen”, aldus voorzitter Van Dixhoorn. Het comité wil zich eigenlijk kunnen uitspreken over een Nexit, het uittreden van Nederland uit de Europese Unie, zoals de Britten dat wel kunnen gaan doen. „Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten”, stelt Van Dixhoorn.

De historicus is naar eigen zeggen sinds 2005 tegen de EU. „Toen kwam de Europese Grondwet.” De manier waarop die grondwet door „hotemetoten” werd opgesteld, vond hij fout. „En wat het allerfoutste was, was dat ze dan een referendum organiseren, en Nederland stemt massaal tegen, en dan komt het er toch.”