nederland

‘Maak elektrisch rijden makkelijker’

Door ANP - 23 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Elektrisch autorijden moet snel net zo makkelijk worden als rijden in benzine- of dieselauto’s. Zorg ervoor dat automobilisten bij meer laadpalen kunnen ‘stekkeren’. Geef op borden langs de snelweg aan waar deze oplaadplaatsen zijn en zorg dat bestuurders er tijdens het laden ook wat kunnen eten en drinken.

Dat zijn enkele aanbevelingen uit het plan dat Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) woensdag overhandigde aan minister Henk Kamp (Economische Zaken). Van Tongeren daagde Kamp uit de eerste minister te worden die in een volledig elektrische auto gaat rijden.

GroenLinks wil dat er in 2020 zeker 200.000 e-auto’s rijden op de Nederlandse wegen. Om dat te bereiken wil de partij elektrisch rijden betaalbaar, aantrekkelijk en praktischer maken en het kabinet kan daarbij helpen, aldus Van Tongeren. Bijvoorbeeld door een premie in te voeren die de aanschafkosten voor een volledig elektrische auto verlaagt. De premie moet blijven bestaan tot er 1 miljoen e-auto’s in Nederland rijden, bepleit Van Tongeren.

Beloning

Zij wil ‘vergroeners’ belonen en bezitters van vervuilende auto’s meer laten betalen. Eigenaren van een elektrische auto kunnen bijvoorbeeld worden beloond door hun toe te staan over spitsstroken en bus- en trambanen te laten rijden. Of door hen minder te laten betalen in de parkeergarage.

GroenLinks is de tweede partij in korte tijd die met een plan komt over elektrische auto’s. Onlangs stelde de PvdA te willen dat er over tien jaar alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht.