nederland

Meer zout in sauzen en kippenragout

Door ANP - 30 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Het zoutgehalte in sauzen is met gemiddeld ruim 15 procent gestegen ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ook in conserven als kippenragout, tomatenpuree, tonijn in water en rode kool met appeltjes is flink meer zout komen te zitten. In levensmiddelen als groente en peulvruchten uit blik en pot, maar ook chips, kant-en-klaarmaaltijden, vleeswaren, kaas en brood is de hoeveelheid zout juist aanzienlijk gedaald in de periode 2011-2015. Gemiddeld daalde het zoutgehalte in levensmiddelen met 6,8 procent in deze periode.

De levensmiddelenindustrie is al jaren bezig het zoutgehalte in voedingsmiddelen geleidelijk omlaag te brengen. Te veel zout vergroot het risico van een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. De NVWA bekijkt elk jaar het zoutgehalte in producten.