nederland

Niet meer geld voor advocaat bij politieverhoor

Door ANP - 31 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Strafrechtadvocaten krijgen geen hogere vergoeding als ze verdachten tijdens een politieverhoor bijstaan. Ze hadden een kort geding aangespannen tegen de Staat over de vergoeding en over hun rol tijdens de verhoren. De regeling rond de vergoeding wordt in stand gehouden, besliste de kortgedingrechter donderdag.

De strafpleiters zijn teleurgesteld. Ze zeggen dat hen in feite wordt gevraagd om bijstand te leveren tegen een tarief waarop ze verlies maken. Ze vrezen dat er op korte termijn grote problemen zullen ontstaan met de bijstand van verdachten tijdens het politieverhoor.

Volgens de advocaten laat het Europees recht toe om tijdens het verhoor vragen te stellen en opmerkingen te maken, maar zijn de mogelijkheden daartoe in de Nederlandse situatie een stuk beperkter. Daarover gaat de Hoge Raad zich nu op verzoek van de kortgedingrechter buigen.