nederland

Nieuwe korpschef hekelt ‘onderfinanciering’

Door ANP - 23 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – De nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, hekelt de volgens hem structurele onderfinanciering van de politie. ,,Dit kan zo niet doorgaan”, benadrukte hij woensdag tijdens zijn installatie.

,,Het is een politieke keuze of de politiesterkte op peil blijft en ik dring aan op duidelijkheid”, zei Akerboom. ,,Dat verdient de samenleving. Dat verdienen onze mensen.”

Dinsdag luidde politiebond ACP nog de noodklok over een tekort van een half miljard euro dat voor de politie dreigt, als ze haar huidige taken moet blijven uitvoeren. ,,Totaal onverantwoord in deze tijd. Dit heeft directe gevolgen voor de politieorganisatie en de veiligheid van de burgers”, stelde voorzitter Gerrit van de Kamp.

Realiteit

Hij trok aan de bel op de dag van de aanslagen in Brussel en de verscherpte veiligheidsmaatregelen daardoor in Nederland. ,,De vreselijke gebeurtenissen in Brussel maken weer pijnlijk duidelijk dat we niet om deze nieuwe realiteit heen kunnen.”

Doorberekend verdwijnen er (zonder extra middelen) 3000 tot 5000 politiebanen door deze bezuinigingen, concludeert de ACP. ,,De politie moet daarmee bijna 10 procent aan capaciteit inleveren. Dat is onacceptabel”, vindt Van de Kamp. ,,De politiek moet alles op alles te zetten om voldoende geld vrij te maken en te houden om Nederland in veiligheid te kunnen voorzien.”