nederland

PvdA wil eind aan belastingtrucs

Door ANP - 05 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – De PvdA wil de fiscale trucs van grote bedrijven aan banden leggen. Ondernemingen als Google en Apple zouden de belasting ontwijken en daar is PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom helemaal klaar mee, zegt hij zaterdag in een interview met het AD.

Samson wil desnoods om coalitiepartner VVD heen het kabinet dwingen tot een steviger standpunt. Hij voelt zich gesterkt in zijn aanpak omdat er nu een Europese richtlijn ligt. Die kan worden omgezet in nationale wetgeving. Samsom doet verschillende voorstellen die moeten leiden tot betalingen aan de fiscus.

Hij wil niet alleen een zwarte lijst van bedrijven die door slinkse constructies geen belasting afdragen, ook moeten bedrijven worden verplicht in hun jaarverslag te melden hoeveel winst zij in welk land maken en hoeveel belasting ze daar in hetzelfde land over hebben betaald. De Nederlandse schatkist zou volgens de PvdA-leider 1 tot misschien wel 4 miljard euro mislopen door de fiscale trucs.

Samsom vindt dat de de Nederlandse samenleving toch niets heeft aan bedrijven met alleen maar een brievenbus. ,,Het zorgt niet voor werkgelegenheid, draagt niets bij aan de economie, het is puur een constructie.’’