nederland

Rutte: deal met Turken nog niet zeker

Door ANP - 15 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Een deal met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis is nog niet zeker. Een doorbraak is mogelijk, maar staat niet vast. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond in de Tweede Kamer in aanloop naar de Europese top eind deze week. Daar moeten de Europese afspraken met Turkije worden beklonken.

Als het lukt, moet de vluchtelingenstroom binnen drie, vier weken zijn gestopt, verwacht Rutte. Het CDA en andere oppositiepartijen in de Kamer uitten twijfels over de deal en spraken tijdens het debat de vrees uit dat Europa Turkije te veel de dienst laat uitmaken. In het Torentje van Rutte regeert de Turkse president Erdogan, aldus Geert Wilders van de PVV.

Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen, terugnemen. In ruil moeten EU-landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen opnemen. De EU zal dan niet 3 maar 6 miljard euro beschikbaar stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Dat geld gaat naar hulporganisaties en niet naar de Turkse overheid, benadrukte Rutte nog eens.

Versnelde afschaffing visumplicht

Ook wil Turkije versnelde afschaffing van de visumplicht voor Turken richting Europa (Wilders ziet ze alle 80 miljoen al komen) en versnelde onderhandelingen over toetreding tot de EU. Daar hebben veel partijen grote moeite mee, omdat het land de mensenrechten niet zou respecteren.

Regeringspartij VVD, net als coalitiepartner PvdA voor de deal, zegt dat het niet zo’n vaart loopt met die toetreding tot de EU van Turkije. Die is volgens liberaal Halbe Zijlstra zelfs ,,verder weg dan ooit”.