nederland

Rutte: deal met Turken nog niet zeker

Door ANP - 15 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Een deal met Turkije over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis is nog niet zeker. Een doorbraak is mogelijk, maar staat niet vast. Dat zei premier Mark Rutte dinsdagavond in de Tweede Kamer in aanloop naar de Europese top eind deze week. Daar moeten de Europese afspraken met Turkije worden beklonken.

Veel oppositiepartijen in de Kamer hebben twijfels over de deal en uitten tijdens het debat de vrees dat Europa Turkije te veel de dienst laat uitmaken.

Turkije wil migranten die illegaal naar Europa komen, terugnemen. In ruil moeten EU-landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen opnemen. De EU zal dan niet 3 maar 6 miljard euro beschikbaar stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Ook wil Turkije versnelde afschaffing van de visumplicht voor Turken richting Europa en versnelde onderhandelingen over toetreding tot de EU.