nederland

‘Uitgelegde kippen als oud vuil behandeld’

Door ANP - 21 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Kippen die niet meer gebruikt kunnen worden om eieren te leggen, worden vaak als oud vuil behandeld. Hoewel de beesten steeds diervriendelijker worden gehouden, komen ze vaak op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. De overheid tolereert hierbij ondanks Europese regels dat dieren met botbreuken worden vervoerd of dood aankomen. Dat staat in een rapport dat de Dierenbescherming maandag presenteert.

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Een paar cent per kilo meer voor de soepkip of de snelle kipsnacks waarin het vlees van uitgelegde hennen eindigt en deze kippen kan een helletocht over lange afstanden bespaard worden”, zegt directeur Frank Dales.

Los van het feit dat transporten van pluimvee niet langer dan vier uur zouden moeten duren, vindt de Dierenbescherming dat de mensen die de kippen vangen en in kratten proppen eerst een dierenwelzijnscursus moeten volgen en onder toezicht moeten komen van een dierenwelzijnsopzichter.

In Nederland houden 1170 bedrijven ongeveer 46,5 miljoen leghennen. Van nature kan een kip zo’n zeven tot negen jaar oud worden. Als legkip halen ze volgens de Dierenbescherming de twee jaar niet eens want na anderhalf jaar en ongeveer driehonderd eitjes wacht meestal het slachthuis.