nederland

Van Praag: Cruijff van enorme betekenis

Door ANP - 24 maart 2016

HILVERSUM (ANP) – Een trieste voorzitter Michael van Praag van de KNVB noemt Johan Cruijff de grootste voetballer aller tijden. ,,Zijn betekenis voor het voetbal is enorm. Hij had een totaal andere kijk op het voetbal, een kijk die niet voor iedereen te bevatten was. Hij liet zich ook niet van de wijs brengen, zelfs niet door kritiek. Dat was zijn grote kracht”, zei Van Praag tegen de NOS kort na het overlijden van de voetballegende.

Van Praag was bevriend met Cruijff en is bestuurslid van diens foundation. ,,Op vergaderingen bagatelliseerde hij zijn ziekte. Een pilletje en het ging wel weer. Maar de laatste vergaderingen was hij er niet meer en toen zijn dochter vertelde dat er overal uitzaaiingen waren, wist ik wel dat het erg slecht met hem ging.”

Van Praag roemt Cruijff ook om zijn maatschappelijke betekenis. ,,Zijn inspanningen om overal ter wereld de Cruyff Courts aan te leggen getuigt daarvan. Als speler sprong hij ook al in de bres voor anderen om betere faciliteiten te creëren. Zo is nummer 14 een begrip geworden in de hele wereld.”