nederland

Van Rijn: weer fraudecheck op pgb

Door ANP - 17 maart 2016

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil een deel van de noodmaatregelen intrekken die nodig waren om de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb) goed te laten verlopen. Nog voor de zomer wordt weer volledig gecontroleerd of de declaraties en zorgovereenkomsten deugen, schrijft Van Rijn donderdag aan de Tweede Kamer.

De bewindsman zet die stap omdat het beeld bij de uitbetaling van het zorggeld waarmee chronisch zieken en gehandicapten zelf hun zorg kunnen inkopen volgens hem stabiel blijft. Van Rijn meldt dat, net als eerder, 95 procent van de juist ingevulde declaraties binnen 10 dagen wordt uitbetaald. De overige 5 procent wordt ook uitbetaald, maar later.

Nadat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin 2015 verantwoordelijk werd voor de uitbetaling van pgb’s, regende het klachten van mensen die hun geld niet of te laat kregen. Om de betalingen niet verder te vertragen werd daarom minder streng gecontroleerd.