nederland

Acht jaar cel voor ‘horrortandarts’

Door ANP - 26 april 2016

NEVERS (ANP) – De Nederlandse ‘horrortandarts’ Mark van N. is dinsdag in Frankrijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij mag bovendien nooit meer zijn beroep uitoefenen. De straf van de rechtbank in Nevers was conform de eis van het openbaar ministerie.

De 51-jarige Nederlander, die in eigen land een praktijk had in Den Haag, werkte in de periode 2008-2011 in Chteau-Chinon (Bourgogne) en ruïneerde het gebit van verscheidene patiënten. Behalve verminking van 120 mensen werd hem ook oplichting van cliënten en van de verzekering ten laste gelegd. Hij bekende schuld maar kon zich veel gevallen waarvoor hij verantwoordelijk werd gehouden niet herinneren. Persoonlijkheidsstoornissen zouden de oorzaak zijn geweest van de desinteresse die hij had voor de mensen in zijn stoel.

Van N. vestigde zich indertijd op verzoek van de regionale autoriteiten in de streek, waar een nijpend tekort aan tandartsen was. Vijf jaar geleden kwamen de eerste klachten over onbehoorlijke en ondeskundige behandelingen. Er was onder meer sprake van urenlange verdoving, het trekken van acht tanden en kiezen in een keer en ernstige beschadigingen van het (gezonde) gebit of ontstekingen. Ook zou een slachtoffer aan een consult een gebroken kaak hebben overgehouden.

Toen zijn wanpraktijken aan het licht kwamen, vluchtte Van N., na te zijn verhoord door de politie, in 2013 naar Canada. Hij werd daar in 2014 aangehouden. Hij is na uitzetting naar Nederland aan Frankrijk uitgeleverd. Officier van justitie Lucile Jaillon-Bru onderbouwde haar strafeis in maart door Van N., die ook in Nederland al een slechte naam had, te omschrijven als een ,,ramp voor de gezondheid” en een aanstichter van ,,geweld louter en alleen voor het financiële gewin.”