nederland

‘Alle politieke benoemingen via partijlijn’

Door ANP - 04 april 2016

ROTTERDAM (ANP) – Er komt in Nederland geen politieke benoeming tot stand zonder overleg binnen de partijlijn, stelde politicus Jos van Rey (70) maandag op de eerste zittingsdag van zijn corruptieproces bij de rechtbank van Rotterdam.

,,Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveaus, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt”, aldus Van Rij, voormalig wethouder in Roermond.

Van Rey stelt dat de Gemeentewet op dat punt is verouderd. ,,Uit langjarige ervaring weet ik dat het zo gebeurt. De wet is alleen ter bescherming van de namen van de sollicitanten.” Hem wordt onder meer verweten dat hij zijn geheimhoudingsplicht als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012 heeft geschonden.