nederland

Anne Frank Stichting koopt woonhuis Anne

Door ANP - 20 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De Anne Frank Stichting gaat het voormalige woonhuis van Anne Frank op het Merwedeplein in Amsterdam kopen. De woning is nu nog in handen van woningcorporatie Ymere. De twee organisaties hebben de overdracht woensdag bekendgemaakt.

De familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 op het Merwedeplein 37 II. In de woning begon Anne aan haar beroemd geworden dagboek, dat ze kreeg voor haar dertiende verjaardag op 12 juni 1942.

Ymere kocht de woning in 2004 en restaureerde het pand in de oorspronkelijke stijl. Het wordt sinds 2005 verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds, voor buitenlandse schrijvers die in eigen land niet vrij kunnen werken. De woningcorporatie wil er nu vanaf omdat ,,het beheer niet meer past in de taakopdracht”.

Als het aan de Anne Frank Stichting ligt, blijven de buitenlandse schrijvers welkom in het pand.