nederland

Ban Ki-moon: accepteer rechtsmacht hof

Door ANP - 20 april 2016

DEN HAAG (ANP) – VN-chef Ban Ki-moon heeft woensdag alle staten die de rechtsmacht van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) niet accepteren, opgeroepen dat alsnog te doen. De secretaris-generaal hield zijn pleidooi bij de viering van het zeventigjarig bestaan van het hof in het Vredespaleis in Den Haag. Daarbij was ook koning Willem-Alexander aanwezig.

,,Het internationaal recht helpt conflicten vreedzaam op te lossen, waar diplomatieke en politieke maatregelen tekortschieten”, zei Ban Ki-moon. De beslissingen van het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties in conflicten tussen staten dragen zo bij aan de toekomstige stabiliteit in de wereld, aldus de VN-chef.

Het belang van het vreedzaam oplossen van geschillen in overeenstemming met het internationaal recht, is nog nooit zo urgent geweest als nu, benadrukte de VN-baas.