nederland

‘Belastingdienst misleidde rechters’

Door ANP - 25 april 2016

HILVERSUM (ANP) – De Belastingdienst zou rechters tot aan de Hoge Raad hebben misleid door informatie achter te houden. Het gaat over de identiteit van een anonieme tipgever in een rechtszaak van een vermeende zwartspaarder tegen de Belastingdienst. Dat meldt Nieuwsuur maandag.

De tipgever heeft volgens het actualiteitenprogramma Luxemburgse bankgegevens van zwartspaarders aan de Belastingdienst verkocht. Daardoor is de Belastingdienst al ruim zeventig vermeende zwartspaarders op het spoor gekomen. Als beloning krijgt de tipgever van het ministerie van Financiën een bepaald percentage van de opbrengst, aldus Nieuwsuur.

De naam van de tipgever houdt de Belastingdienst tot nu toe geheim. De Belastingdienst zou namelijk in een contract met de tipgever de toezegging hebben gedaan dat hij anoniem zou kunnen blijven. Daarom zijn delen van het contract zwartgemaakt, en daardoor onleesbaar. Maar nu heeft Nieuwsuur een kopie van het contract gekregen waarin belangrijke passages wel leesbaar zijn. Daarin staat het tegenovergestelde van wat de Belastingdienst beweert: er staat namelijk expliciet dat de Belastingdienst géén garantie geeft op anonimiteit.

Twijfel

In 2009 sloot toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager het contract met de tipgever in zijn jacht naar zwartspaarders. De naam werd geheim gehouden. De rechtbank en het gerechtshof oordeelden vorig jaar dat de Belastingdienst de naam van de tipgever bekend moest maken, omdat er twijfel bestaat over de betrouwbaarheid, zegt Nieuwsuur. Maar de Belastingdienst weigerde dat.

Door de weigering kregen rechters alleen een contract te zien waarin belangrijke passages waren zwartgelakt. Uiteindelijk bepaalde de Hoge Raad dat belastingambtenaren de naam van de tipgever mochten verzwijgen. In een heel andere procedure rondom dezelfde tipgever heeft de Belastingdienst vervolgens, achter gesloten deuren, wel het originele contract zonder zwartgemaakte passages aan de procespartijen overhandigd, zo concludeert Nieuwsuur.