nederland

Belastingdienst wroet in Panama Papers

Door ANP - 04 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de Belastingdienst maandag opdracht gegeven informatie over Nederland in de zogenoemde Panama Papers te zoeken. Vooralsnog zijn er geen ‘grote Nederlandse namen’ tevoorschijn gekomen.

Internationaal ligt dat heel anders, onder anderen president Poetin van Rusland, ’s wereld beste voetballer Messi, president Porosjenko van Oekraïne, de familie van de Engelse premier Cameron en premier Gunnlaugsson van IJsland en zijn vrouw staan onverwacht in de schijnwerpers. In veel landen zijn de financiële toezichthouders aan het werk getogen.

Nederland getroost zich nationaal en internationaal moeite verdachte belastingtransacties tegen te gaan. De Belastingdienst en de Nederlandsche Bank zijn erg actief op dat gebied. Financiën verwacht pas in het tweede kwartaal resultaten van het onderzoek. Het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca & Co had in Den Haag een kantoor. Dat werd vorige maand na vijf jaar gesloten.

Steun

Politiek Den Haag steunt het aangekondigde onderzoek, al gaat dat voor niet iedereen ver genoeg. SP-leider Emile Roemer wil dat de Tweede Kamer nu al een parlementaire enquête voorbereidt. De coalitiepartijen staan achter Wiebes’ initiatief. Het CDA wil graag vlot Nederlandse namen horen en D66 pleit op voorhand voor een harde aanpak van de zondaars.

In het buitenland zijn beschuldigden in de verdediging gegaan. Het OM in Oekraïne verklaarde direct dat de president niets strafbaars heeft ondernomen. Het Kremlin verzuchtte dat er wéér gif over Poetin wordt gespuid. Premier Cameron zei in Londen dat investeringen van zijn familie een privézaak zijn. IJslands premier Gunnlaugsson liep verontwaardigd weg tijdens een tv-interview na kritische vragen.

EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) verwelkomde de onthullingen in de pers. De Europese Commissie zweeg maandag nog, maar in het EU-parlement riepen de Groenen direct om ,,agressieve actie”.