nederland

Delen dossier Holleeder moeten van internet

Door ANP - 04 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – De op internet gepubliceerde delen van het strafdossier tegen Willem Holleeder moeten daar van worden afgehaald. De rechtbank in Amsterdam heeft dit maandagavond besloten. De waarheidsvinding van het strafproces weegt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, zo oordeelde de rechter.

De website Vlinderscrime.nl publiceerde passages uit het verhoor van Willem Holleeder bij de rechter-commissaris. De onderzoeksrechter en de aanklagers ondervroegen Holleeder onder meer over zijn contacten met andere criminelen uit het milieu. Dit verhoor werd achter gesloten deuren gehouden. Volgens het OM is het publiceren van de informatie schadelijk voor het onderzoek.

Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij verschillende criminele afrekeningen, waaronder die met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Dwangsom

De rechtbank kwam maandag tot het oordeel dat het ,,een belang van algemene orde is.” Martin Kok van Vlinderscrime.nl moet daarom de informatie van internet verwijderen op straffe van een dwangsom van 5000 euro per uur, dat kan oplopen tot maximaal 50.000 euro.

Tijdens de eerdere openbare zittingen tegen Holleeder, beriep de ‘topcrimineel’ zich op zijn zwijgrecht.