nederland

Directeur Ally Derks vertrekt bij IDFA

Door ANP - 05 april 2016

AMSTERDAM (ANP) – Na dertig jaar vertrekt oprichter en algemeen directeur Ally Derks bij het IDFA. Ze gaat werken en wonen in Berlijn. Derks noemt het dertigjarig bestaan van het filmfestival in 2017 ,,een mooi moment” om afscheid te nemen en het stokje over te dragen.

Het bestuur van IDFA meldt dat Barbara Visser volgend jaar de taken van Derks overneemt en dan ook eindverantwoordelijk is voor de samenstelling van het festivalprogramma. Barbara Visser (1966) is beeldend kunstenaar/filmmaker en voorzitter van de Akademie van Kunsten van de KNAW.

Het International Documentary Film Festival Amsterdam is in de jaren tachtig opgericht om de documentairecultuur nationaal en internationaal te stimuleren. Tijdens het eerste festival werden tachtig films vertoond voor een krappe 3000 bezoekers. Het groeide uit tot het grootste documentairefestival ter wereld. Vorig jaar trok het IDFA 255.000 bezoekers.

Bestuursvoorzitter Derk Sauer zegt Derks (1958) dankbaar te zijn voor wat ze achterlaat: ,,Een sterke organisatie, een geweldig festival en een mooie toekomst.” Het is de bedoeling om begin 2018 een nieuwe artistiek directeur te presenteren.