nederland

Feestje Wageningen voor Tri die mag blijven

Door ANP - 08 april 2016

WAGENINGEN (ANP) – Op de Markt in Wageningen vieren tientallen mensen vrijdagmiddag dat hun plaatsgenoot Tri Pham (13) in Nederland mag blijven. Het spande er deze week om, want de familie Pham moest terug naar Vietnam. Maar donderdag kreeg burgemeester Geert van Rumund het goede nieuws te horen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In Wageningen kwam de afgelopen dagen een brede actie op gang om de uitzetting te voorkomen. Zo werd een petitie gestart en zouden er vrijdag en zaterdag een flashmob en een manifestatie zijn. De actie van vrijdag gaat door, maar is dus omgezet in een feestje. De manifestatie van zaterdag is afgelast.

De asielaanvraag van de ouders van Tri werd in 2008 afgewezen. In 2012 is een beroep gedaan op het kinderpardon. Maar de jongen (in Nederland geboren) zou daar geen recht op hebben, omdat zijn familie volgens de officiële regels niet altijd in beeld was bij de overheid. Het gezin en de gemeente Wageningen bestreden dat en zeiden dat Tri altijd op school heeft gezeten en dus bekend was bij de gemeente.