nederland

‘Geen reddingsvloot meer bij overstroming’

Door ANP - 17 april 2016

IJMUIDEN (ANP) – De nationale reddingsvloot, die bij overstromingen mensen moet redden, dreigt te worden ontmanteld. Deze vrees heeft de Reddingsbrigade Nederland, die de vloot beheert, vrijdag uitgesproken.

Tot nu toe betaalde het ministerie van Veiligheid en Justitie een financiële bijdrage aan de nationale reddingsvloot, die nu negentig vaartuigen telt. Den Haag wil dat de veiligheidsregio’s die kosten vanaf 2017 overnemen. Die hebben daar echter nog geen akkoord over gesloten. Als eind mei geen oplossing is gevonden, ziet de Reddingsbrigade zich naar eigen zeggen gedwongen te beginnen met de ontmanteling van de reddingsvloot.

Ruim duizend speciale vrijwilligers staan 365 dagen per jaar paraat om binnen een uur met de nationale reddingsvloot uit te rukken als ergens een overstroming dreigt. Zaterdag wordt op de Kagerplassen een grote oefening gehouden.

Volgens de Reddingsbrigade dreigt de vloot een ,,speelbal te worden” in een discussie over de financiering. Directeur Raymond van Mourik stelt in een verklaring dat het ,,onvoorstelbaar zonde zou zijn als het niet lukt om nieuwe afspraken te maken over relatief zo weinig financiering, waar waterland Nederland zoveel voor terugkrijgt.” De Reddingsbrigade rekent voor dat de reddingsvloot voor minder dan 5 cent per Nederlander per jaar in stand wordt gehouden: 770.000 euro in totaal.

De organisatie wijst erop dat geen enkele andere hulpdienst dezelfde kennis en kunde op dezelfde schaal in huis heeft. Van Mourik: ,,Op veel plaatsen vindt men onze rol vanzelfsprekend, terwijl het eigenlijk heel bijzonder is dat onze mensen dit werk niet alleen vrijwillig doen, maar ook nog aan hoge kwaliteitseisen moeten voldoen én er zelf nog contributie voor betalen om het te mogen doen.”