nederland

Groningen wil extra geld aardbevingsgebied

Door ANP - 11 april 2016

GRONINGEN (ANP) – Het kabinet moet in de komende voorjaarsnota extra geld vrijmaken voor het aardbevingsgebied in Groningen. Dat is nodig om de provincie Groningen weer perspectief te geven. Dat staat in een brief van de provincie Groningen en twaalf Groningse gemeenten van maandag aan het kabinet.

Zij vinden dat het beschikbaar stellen van extra geld een nationale verantwoordelijkheid is. De provincie en de gemeenten vinden het geld een ,,absolute voorwaarde om de Nationaal Coördinator Groningen van voldoende slagkracht te voorzien.” Alleen met dat extra geld kan het opgestelde meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied gezamenlijk worden uitgevoerd, zo stellen de partijen.

De brief is geschreven omdat de provincie en de gemeenten merken dat onder de Groningers scepsis is over de bereidheid van het Rijk en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om mee te werken aan oplossingen. De provincie en de twaalf gemeenten vinden dat aan het meerjarenprogramma consequent uitvoering moet worden gegeven. Alleen als dat gebeurt, en er zichtbare resulaten worden geboekt, kan het vertrouwen van de Groningers worden teruggewonnen.

De twaalf gemeenten die de brief samen met de provincie Groningen stuurden, zijn: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum.