nederland

‘Hollandse’ werk Picasso in museum Alkmaar

Door ANP - 07 april 2016

ALKMAAR (ANP) – Het Stedelijk Museum Alkmaar toont vanaf 7 juni de werken van Picasso die hij maakte toen hij op jonge leeftijd enkele weken in Nederland verbleef. Het is de eerste keer dat al zijn ‘Hollandse’ werk bij elkaar te zien is, liet het museum donderdag weten. Ook is de houten stoel te zien waar hij, naar verluidt, altijd op zou hebben gezeten.

De Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) verbleef in de zomer van 1905 enkele weken in Noord-Holland. Vanuit Schoorl en Schoorldam maakte hij uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn. Hij bezocht de kaasmarkt en bestudeerde windmolens.

De tentoonstelling toont onder meer de schilderijen ‘La belle Hollandaise’ uit de Queensland Art Gallery in Australië en ‘Les trois Hollandaises’ uit het Picasso Museum in Parijs en twee schetsboeken. Een van deze schetsboeken kocht de kunstenaar waarschijnlijk in Alkmaar. Ook is de enige foto van Picasso’s verblijf te zien en bevat de expositie ansichtkaarten, brieven en andere foto’s.