nederland

Inlichtingendiensten mogen meer aftappen

Door ANP - 15 april 2016

DEN HAAG (ANP) – De inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen telecommunicatie via de kabel gaan afluisteren, maar wel onder meer toezicht. De geheime diensten AIVD en MIVD kunnen straks onder meer chatsessies, e-mails en telefoongesprekken onderscheppen. Zij moeten daarvoor wel vooraf toestemming vragen aan de minister en een onafhankelijke commissie, de zogenoemde Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

Dat willen de ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Zij presenteerden vrijdag hun voorstellen om de diensten meer armslag te geven in de strijd tegen terrorisme (jihadstrijders), zware criminaliteit, cyberaanvallen en (bedrijfs-)spionage.

,,We moeten zorgen dat we bijblijven en dat we de ontwikkelingen voor zijn. We moeten nu de diensten deze ruimte geven om op allerlei terreinen de dreigingen in beeld te krijgen”, aldus Plasterk. Hij wijst erop dat het vergaren van informatie alleen onder strikte voorwaarden mag: zo moet het doelgericht en noodzakelijk zijn.

Kabel

De regering vindt de maatregel hard nodig omdat de meeste communicatie via de kabel verloopt. Hennis zei eerder dat de Nederlandse veiligheidsdiensten ,,doof en blind” waren geworden omdat alleen communicatie via de ether kan worden afgeluisterd.

De nieuwe TIB-commissie van rechters die aanvragen voor de kabel gaat toetsen, gaat voortaan ook aanvragen bekijken voor praktijken die al mochten. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld het tappen van telefoongesprekken en het hacken van computers. Verder mogen onderschepte gegevens nog maar een bepaalde tijd worden bewaard.

Macht

Daarnaast krijgt de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) meer macht. Het orgaan wordt ook een zelfstandige klachteninstantie en kan bindende uitspraken gaan doen over kritiek van burgers.