nederland

Inname drinkwater Afgedamde Maas hervat

Door ANP - 07 april 2016

TIEL (ANP) – Het rivierwater van de Afgedamde Maas wordt sinds donderdag weer gebruikt als drinkwater voor ongeveer 1,3 miljoen huishoudens in de Randstad. Dat meldt drinkwaterbedrijf Dunea. Het water was vervuild met dimethoaat, een bestrijdingsmiddel voor de land- en tuinbouw.

De bijna 20 kilometer lange Afgedamde Maas ligt tussen het Gelderse plaatsje Well en Woudrichem in Noord-Brabant. Het water wordt naar de duinen tussen Monster en Katwijk vervoerd waar het diverse zuiveringsstappen ondergaat om er drinkwater van te maken.

Dunea benadrukt dat het bestrijdingsmiddel nooit in het drinkwater is terechtgekomen. Zo’n drie maanden lang diende de rivier de Lek als bron voor het drinkwater in de Randstad.

Wat de bron was van de vervuiling is niet bekendgemaakt. In 2012 gebruikte Dunea ook maandenlang water uit de Lek omdat de Afgedamde Maas vervuild was. Toen bleek een rozenkweker in de Bommelerwaard het rivierwater te hebben vervuild.