nederland

Ipsos: opkomst referendum nu boven drempel

Door ANP - 06 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Nog grote onzekerheid over de geldigheid van het Oekraïne-referendum woensdagavond rond 21.30 uur. De jongste exitpoll wijst op een opkomst boven de 30 procent, waardoor het geldig zou zijn.

Meteen na sluiting van de stembureaus om 21.00 uur was nog een percentage van 29 procent gemeld. Maar het peilbureau Ipsos (in opdracht van NOS) hanteert een foutenmarge van 3 procent.

Van de mensen die hun stem uitbrachten, is een duidelijke meerderheid tegen het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne.

Als de 30 procent niet wordt gehaald, kan Nederland het akkoord met Oekraïne als laatste lidstaat van de Europese Unie gewoon bekrachtigen. Blijkt uiteindelijk toch de drempel van 30 procent te zijn gehaald, dan is het raadgevend referendum geldig.