nederland

Kabinet bekijkt verlenging missie in Mali

Door ANP - 14 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet onderzoekt de mogelijkheden voor een eventuele verlenging van de Nederlandse bijdrage aan Minusma, de VN-missie in Mali. Dat zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens zijn bezoek aan het hoofdkantoor van de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land.

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de missie. Die is belangrijk voor de stabiliteit in de regio, maar ook van belang voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa, zei Koenders. ,,Toenemende migratie via Mali en Ivoorkust moet worden aangepakt. Instabiliteit in regio’s nabij Europa heeft ook directe gevolgen voor onze eigen veiligheid en economische belangen.”

Het kabinet neemt nog voor de zomer een besluit over eventuele verlenging. Vorig jaar werd al bekend dat in de loop van dit jaar het aantal Nederlandse militairen in Mali met 150 wordt teruggebracht. Dat kan omdat andere landen meer troepen gaan leveren.