nederland

Kabinet verkoopt Koninklijke Nederlandse Munt

Door ANP - 29 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft besloten de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) te verkopen. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag na de ministerraad. Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde staatsbedrijf verkeert al langer in financiële problemen.

De onderneming beperkt zich alleen tot productie van munten en mist daardoor heel veel kansen, verklaarde de staatssecretaris. Bovendien is deze markt structureel moeilijker geworden. ,,Onder overheidsaandeelhoudersschap kan het bedrijf niet echt tot bloei komen.”

Er hebben zich inmiddels al bedrijven gemeld om de Koninklijke Nederlandse Munt te kopen. Hoeveel het moet opbrengen of wanneer de verkoop rond is, kon Wiebes niet zeggen.

De KNM laat weten dat de bewindsman met de verkoop ,,een logische weg volgt die duidelijkheid geeft voor de toekomst en tegelijkertijd de continuïteit waarborgt”.