nederland

Kabinet wint nipt stemming Oekraïne-verdrag

Door ANP - 19 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet heeft een stemming in de Tweede Kamer over het omstreden Oekraïne-verdrag dinsdag nipt gewonnen. Een motie van bijna de voltallige oppositie waarin het kabinet wordt gevraagd de goedkeuringswet voor het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne ,,zo spoedig mogelijk” in te trekken, haalde het niet.

Er stemden 75 Kamerleden tegen de motie en 71 voor. Bij de PvdA stemde Jacques Monasch zoals verwacht mee met de oppositie. Het kabinet kreeg weer steun van de onafhankelijke Kamerleden Van Vliet en Houwers.

Op 6 april werd het verdrag tijdens een raadgevend referendum verworpen. Iets meer dan 61 procent van de kiezers zag niets in het akkoord.

Het kabinet wil pas over ruim twee maanden zeggen hoe het precies verder wil met het ‘nee’ van de kiezers. Dat is na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap op 23 juni en het einde van het Nederlandse voorzitterschap van de EU eind van die maand. De oppositie wilde nu direct duidelijkheid.