nederland

Kamer buigt zich over Oekraïne-referendum

Door ANP - 13 april 2016

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer buigt zich woensdagavond over de uitslag van het Oekraïne-referendum. Het is voor de regering van VVD en PvdA een grote tegenvaller dat een meerderheid van de stemmers zich uitsprak tegen een Europees samenwerkingsverdrag met het Russische buurland Oekraïne.

De regering maakte dinsdag bekend dat zij uiterlijk in september met een evaluatie van het referendum komt. Ook is het kabinet door de zege van het nee-kamp verplicht haar standpunt over het verdrag te heroverwegen. De regering kan de uitslag van het raadgevend referendum naast zich neerleggen. Volgens premier Mark Rutte gaat het om ,,onontgonnen” terrein.

Oppositiepartijen die tegen het verdrag zijn, zullen in het debat hameren op een snelle(re) reactie van het kabinet. Zij eisen aanpassingen of willen het verdrag het liefst in de prullenbak zien verdwijnen.

De Kiesraad maakte dinsdagmiddag de definitieve uitslag bekend van het raadgevend referendum: 61 procent stemde tegen. De opkomst was met ruim 32,2 procent boven de vereiste drempel van 30 procent.