nederland

Koenders voelt frustratie over kernwapens

Door ANP - 28 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) betreurt het dat hij geen openheid van zaken kan geven over de aanwezigheid van (Amerikaanse) tactische kernwapens in ons land. Het is een ,,nationale frustratie” dat er niet over gesproken kan worden, zei hij donderdag in de Kamer.

Een Kamermeerderheid wil meer helderheid over kernwapens. Koenders heeft het onderwerp de afgelopen maanden dertien keer besproken met onder meer de Amerikanen en de NAVO. ,,De reactie van de Amerikanen was niet hoopgevend.” Zij voelen niet voor zo’n discussie in tijden van oplopende spanningen met de Russen.

De Kamer sprak donderdag over de een nationaal verbod op kernwapens. Dat was het gevolg van een burgerinitiatief van vredesorganisatie PAX, het Rode Kruis en ASN Bank. Zij hadden ruim 45.000 handtekeningen opgehaald om het onderwerp op de agenda van de Kamer te krijgen. Het burgerinitiatief kreeg geen steun van Koenders.