nederland

Minister: opheldering over Vlaamse jihadisten

Door ANP - 12 april 2016

DEN HAAG (ANP) – Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie wil van de Vlaamse regering weten hoe ze omgaat met teruggekeerde Syriëgangers. Volgens zijn Vlaamse collega Jo Vandeurzen registreert de Vlaamse reclassering teruggekeerde Syriëgangers niet. Ook worden zij niet stelselmatig in de gaten gehouden.

Van der Steur zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op vragen van de PvdA. Jeroen Recourt van de sociaaldemocratische regeringspartij verklaarde zeer verbaasd te zijn over het Vlaamse beleid. ,,Het maakt me zo bang. Antwerpen ligt om de hoek.” België kent relatief een groot aantal Syriëgangers.

De VVD-bewindsman heeft ook aan Duitsland gevraagd hoe dat land met teruggekeerde jihadstrijders omgaat. Hij verwacht de Kamer binnen enkele weken te kunnen informeren. In Europa zijn ongeveer 5000 jihadstrijders geregistreerd.